Adventní věnec ze slaného těsta

Hodnocení uživatelů:  / 5
NejhoršíNejlepší 

Adventní věnec ze slaného těsta a další tvoření ze slaného těsta pro dětiAdventní věnce a svícny se těší velké oblibě. Každý týden, který zbývá do Vánoc, se zapaluje jedna svíčka. Plápolající plamínky a blížící se Vánoce určitě patří ke kouzlům Adventu. Věnce z chvojí bývají krásné, ale kde sehnat chvojí? (A navíc kvalitní chvojí, které Vám brzo neopadne? :-) S dětmi jsem motala věnce z chvojí jedenkrát, nepřejte si vidět ten chlívek :-), velice brzy nám jehličí opadlo :-). Přemýšlela jsem také, že si pořídím nějaký trvanlivější keramický svícen, ale popravdě to mi bylo zase líto, že odpadne každoroční výroba :-). Zjistila jsem tak, že pro nás je zatím výroba svícnů-věnců ze slaného těsta značka ideál :-).

Chcete-li se tak vyhnout shánění jehličí, můžete vyrobit svícen z domácích zdrojů s minimálními náklady a navíc můžete zabavit na poměrně dlouhý čas. Výrobky po usušení v troubě lze uschovat, jsou slané a tak by se do nich neměli dát broučci a jiná „roztomilá“ havěť. Pozor ale na vlhko! - výrobky může deformovat, případně je zcela zničit.

Budeme potřebovat:

Slané těsto, karton na šablonu, nožík, talířky, vykrajovačky, plech na pečení, pečící papír, vajíčko nebo temperové (vodové) barvy, štětec.

Krok 1 Vyrábíme si šablonu. Dobře si rozmyslíme, jak velký chceme svícen. Doporučuji se podívat, jak velký máme stůl apod. Když si toto rozmyslíme, vyrobíme si šablonu – já ji dělám tak, že obkreslím plytký jídelní talíř a dovnitř obkresleného kruhu namaluji podle dezertního talířku ještě jeden kruh. Vystřihneme. Adventní svícen na fotografii má průměr 25 cm. Podle velikosti svícnu se odvíjí i množství těsta.

Adventní věnec ze slaného těsta a další tvoření ze slaného těsta pro děti

Krok 2 Vyrábíme těsto. Recept na těsto:1 díl hladké mouky, 1 díl soli, ½ dílu vody (vodu přidáváme postupně!). Na adventní svícen o průměru 25 cm a tloušťce 1 cm a další drobnosti jsem spotřebovala 0,75 kg mouky; 0,75 kg soli a přiměřené množství vody. Část vody můžete také nahradit olejem, slaná hmota pak méně vysušuje ruce. Množství těsta záleží na tom, jak velký svícen chcete. Vodu je opravdu třeba přilévat postupně, aby vznikla nelepivá, nedrobivá, ale konzistentní hmota, se kterou se dobře pracuje.

Adventní věnec ze slaného těsta a další tvoření ze slaného těsta pro děti

Krok 3 Vytvoříme si základ svícnu. Vyválíme placku. Pozor: placka musí být silná cca 1 cm, aby se nám svícen nerozlomil, na těsto přiložíme šablonu a vyřežeme kruh. Základ svícnu dáme na pečící papír a děti si necháme hrát se zbytkem těsta. S přenášením celého svícnu na pečící papír nemám dobrou zkušenost, různě se deformuje.

Krok 4 Vyrobíme si mističky na svíčky. Najdeme si doma různé nádoby, jejichž velikost se nám hodí, jednu menší a jednu větší (záleží, jak velké svíčky budeme do svícnu dávat – doporučuji si to dopředu rozmyslet). Z těsta vyřežeme 4 kolečka podle větší nádobky. Vezmeme druhou nádobku, položíme na střed a přečnívající okraje přitiskneme k nádobce. Když nádobku vyjmeme, dají se okraje různě poohýbat, udělat vlnky apod. Je třeba pořád hlídat velikost misek, aby se do nich svíčka vešla! Mističky pořádně přitlačíme na svícen.

Adventní věnec ze slaného těsta a další tvoření ze slaného těsta pro děti

Krok 5 Zdobíme a sušíme svícen. Zřejmě nejzábavnější fáze počínání :-). Vykrajovačkou lze vykrojit různé motivy, které se na svícen přitlačí. My máme na svícnu rybičku, hvězdičky a zvonečky. Na fotce je svícínek, který si dcera vytvořila sama – prostě vyřízla z těsta kolečko, ke kolečku z těsta „přilípla“ vykrojené motivy, ozdobila kořením a doprostřed dala svíčku :-).

Adventní věnec ze slaného těsta a další tvoření ze slaného těsta pro děti

 

Adventní věnec ze slaného těsta a další tvoření ze slaného těsta pro děti

    • Lze si ponechat „přírodní vzhled“ svícnu, kdy se do těsta lze zapíchá hřebíček a nové koření (při sušení pak svícen krásně voní), svícen se potře rozšlehaným vajíčkem a dá se sušit do trouby.
    • Nebo lze věnec nejdříve usušit a po usušení můžeme výrobky nabarvit temperovými barvami – pozor nesmí být moc tekuté, aby se nám výrobek nerozpadl. A po zaschnutí barev třeba přelakovat bezbarvým lakem.

Svícen je třeba sušit v troubě na nejnižší stupeň a počítat s tím, že sušení vzhledem k tloušťce svícnu trvá. Dělám to tak, že svícen suším třeba 2 hodiny, pak vypnu troubu a nechám svícen v troubě, dosušuji různě u topení apod. Když už je svícen jakžtakž suchý a je vlhký jen vespod, otočím a suším svícen obrácený. Nejdůležitější na fázi pečení je to, že je potřeba výrobek opravdu spíše sušit než péct, aby se nespálil – jinak to záleží na konkrétních sušících možnostech.

Adventní věnec ze slaného těsta

Tip navíc: zbytky těsta nevyhazujte, vykrojte vykrajovačkami oblíbené motivy, doprostřed udělejte dírku slámkou a máte ozdoby na stromeček :-) - viz koláž na poslední fotografii :-).

Odkaz na super andílky ze slaného těsta, maďarsky ale krok za krokem, najdete zde: andílci ze slaného těsta.

Adventní věnec ze slaného těsta a další tvoření ze slaného těsta pro děti